tiistai 8. toukokuuta 2012

Sormet mullassa

Tänään oli hyvä vapaapäivä. Aamukahdeksalta olin jo vaihtamassa kukkien multia. Aamupala niinkuin päivällinenkin tuli syötyä ajallaan, siis aamiainen yhdeksän maissa ja päiväruoka yhden maissa. Jos ruoka-ajat pysyvät aikataulussa, niin tuntuu, että koko päivä menee hyvin. Keskipäivällä postilaatikosta tipahti facebookissa ostamani kuparilehti ja koska olin juuri mullanvaihtopuuhissa, sekin pääsi heti multaan.

Kuparilehti *Soledad*
Tällä kertaa vaihdoin rönsyliljojen, ruokotraakkipuun ja soihtuköynnöksen mullat. Kuolemaa tekevä pesäraunioinen päätyi biojätteisiin. Talvella se oli päässyt usein pahasti kuivahtamaan, joten se oli sen kasvin loppu. Muuten kyllä pidin itse kasvista ja olisin vaihtanut sen uuteen multaan, mutta tarkastellessani kasvia paremmin huomasin, että koko uusien alkujen kohta oli aivan kuivettunut toisin sanoen irtosi vain helposti kun sitä koitin tutkiskella. Eihän siitä ollut sitten enää mihinkään, koska uusiakaan lehtiä ei olisi voinut siten kasvaa.

Soihtuköynnös pääsi kanssa altakasteluruukkuun. Minulla on ollut tässä jo parisen vuotta se trendi, että olen vaihtanut kaikkia kasvejani altakasteltaviin ruukkuihin. Niissä on yksinkertaisesti se hyvä puoli, että ruukun alle voi jättää isomman määrän vettä, kuin mitä pelkkään kasviin lautasella mahtuisi. Vaikka olenkin melkoinen viherpeukalo, tuppaa silti välillä kastelu unohtumaan, ja toisekseen useimmat kasveistani ovat melkoisia juomareita, joten siinä mielessä altakasteluruukut ovat sopiva valinta minulle. Ja kyllä ne kasvit paremmassa kunnossa ovat pysyneetkin. Nyt esimerkiksi kohtalonköynnös ei joudu juuri koskaan riiputtamaan lehtiään, kun aikaisemmin huomasin vähän väliä, että taas täytyisi kastella sitäkin.

Parvekkeen kesäsiemenetkin ovat päässeet tässä parin viikon sisällä ruukkuihin. Olen kasvatellut kaikki parvekekasvini  aina siemenestä, koska minusta on kivaa nähdä kasvin koko elämänkaari. Siellä on tulossa sekä hyötykasveja että silkkaa silmäniloa. Hyötykasveista on tulossa tomaattia, hernettä, salaattia, mansikkaa ja avomaankurkkua. Tuo avomaankurkku onkin sitten mielenkiintoinen tapaus, koitan ensi kertaa kasvattaa sitä, saa nähdä mitä tuleman pitää. Hyötykasveista ruohosipuli on ainoa, jota en ole saanut kasvamaan ruukussa. Jostain syystä se ei jaksanut kasvaa, kun sitä yritin pari vuotta sitten kasvattaa.

Viime vuonna kasvatin yrteistä meiramia. Alku tuntui menevän huonosti ja kasvi melkein kuoli sisällä ollessaan (ei voinut laittaa liian kylmällä ulos). Viime vuonna olin paljon aikaisemmassa kasvatuksieni kanssa kuin tänä vuonna. Sitten kun sain laitettua meiramin vihdoin parvekkeelle, se elpyi parista hassusta alusta tuuheaksi kasvustoksi. Tarvitsi ilmeisesti ulkoilmaa. Viime vuotisten herneiden saalis jäi vähänlaiseksi. Tänä vuonna laitoin herneet altakastelulaatikkoon, jospa ne innostuisivat herneilemään paremmin.

Viimevuotinen meirami yrttiruukussa
Silmäniloksi laitoin kasvamaan unikkoa, punapellavaa, aitoelämänlankaa, liljaa ja freesiaa. En tiedä mikä noissa unikoissa niin viehättää, mutta bloginikin on nimetty niiden mukaan. Ne ovat jotenkin niin kauniita; hennot varret kannattelevat isoja punaisia kukkia, taipuvat tuulen mukana... Jotenkin samaistun niihin. Minäkin olen laiha ja päässäni kasvaa iso tukka. Ja elämässäni minäkin heilun ja huojun tuulessa. Punapellava on ulkonäöltään melkein samannäköinen kuin unikko, ehkäpä juuri siksi pidän siitäkin. Aitoelämänlangassa taasen viehättävät isot lehdet ja nopea ja tuuhea kasvusto. Kukatkin ovat todella hienoja, jos vain malttavat kukkia. Toissavuonna eivät kukkineet, mutta viime vuonna kukkivat.

Päivällä lähettelin kolmet rönsyliljan poikaset ostajille. Facebookissa olen ryhmässä, jossa ostetaan, myydään ja vaihdetaan huonekasveja. Sieltä nämä ostajat tulivat. Todella kiva ryhmä! Ja loppupäivästä sitten tiskailin. Olikin kertynyt taas aikamoinen kasa tiskattavaa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...