maanantai 25. kesäkuuta 2012

Aaloet

Nyt minulla on kaksi aaloeta! Ostin viime viikolla perinteisen lääkealoen eli aloe veran. Vanhastaan minulla onkin jo sarviaaloe. Kauheasti ei vielä ole aaloeista kokemusta, mutta vaikuttaa helppohoitoiselta kasvilta. Aaloeissa ihastuttavat pehmeät lehdet ja niitä haluaisikin koko ajan vain hypistellä. Ne tuntuvat vähän kuin pehmeältä kumilelulta.

Aloe Vera

Sarviaaloen hankin- oho, jo kolmisen vuotta sitten. Sain pistokkaan Koukkuniemen Vanhainkodissa töissä ollessani. Siivooja sattui siellä juuri jakamaan isoa sarviaaloeta purkkeihin ja minähän tietysti kysymään, että saisinko siitä palasen. Vaan eipä ole kasvi paljoa siitä kasvanut. Noh, kasvikirjankin mukaan ne kasvavat melko hitaasti ja olihan tuo alku kovasti pieni silloin, kun sen sain. Hidaskasvuiset viherkasvit eivät ole niin mieleen, mutta aaloeni menevät muiden viherkasvieni joukossa, koska suurin osa on nopeakasvuisia, jolloin en ehdi seurata välissä kasvavia hidaskasvuisia.

Sarvialoe

Aaloeiden ruukkua ei saisi vaihtaa ennenkuin juuret täyttävät vanhan ruukun. Senpä takia sarviaaloeni onkin tuossa samassa pienessä ruukussa asustellut jo kolme vuotta. Kastelussa olen pyrkinyt siihen, että kastelen vasta kun multa on kuivahtanut ja tällä tavalla se on ainakin minulla hengissä pysynyt.Tässä keväällä satuin lueskelemaan kasviohjekirjaa ja innostuin siirtämään sarviaaloeni aurinkoisempaan paikkaan. Mutta pahaksi onneksi siihen sattuu juuri paistamaan suora aurinko iltaisin ja huomasin, että lehtien kärjet alkoivat punertua, joten palautin kasvin aikaisemmalle varjoisammalle paikalleen.

Kukkiakseen aaloet tarvitsevat kylmäkäsittelyn. Sarviaaloeni ei ole vielä kukkinut syystä että, en ole sille kylmäkäsittelyä vielä hoksannut antaa. Täytyykin siirtää se parvekkeelle, vaikka tuskinpa siihen vielä tänä syksynä mitään tulee, koska se on vieläkin niin kovin pieni.

Haluaisin oikeastaan tehdä näihin kasvipostauksiini pienet hoito-ohjeet, mutta huomasinpa juuri, että kahden eri kasvikirjanikin hoito-ohjeet ovat jossain määrin toisistaan eroavat, joten koitapa siinä sitten tietää, että mikä olisi paras ohje, mur..  Toisessa kirjassa sanotaan esim. että aloe veraa lannoitetaan parin viikon välein tavallisella huonekasvien ravintoliuoksella, toisessa sitä vastoin kehoitetaan käyttämään kaktusliuosta. Onhan se ihan eri asia käyttää kaktuksille tarkoitettua ravinneliuosta kuin viherkasveille tarkoitettua, koska ravinnesisältö on erilainen! Kaktusravinne (ja samoin multa) on nimittäin ravinneköyhempää kuin tavallinen viherkasviravinne. Noh, maalaisjärkeä käyttäen: käytän itse viherkasviravinneliuosta (koska en ole kaktusliuosta tullut hankkineeksi (eikähän sitä niin vain normaalikaupoista muuten löydykään), mutta ehkä kerran kuukaudessa. Kun ajattelee kaktuskasvien (johon ryhmään aaloetkin kuuluvat) kasvavan kuivissa ja vähäravinteisissa oloissa, niin tuskinpa sitä viherkasvilannoitetta ihan niin usein kuin kerran kahdessa viikossa tarvitsee laittaa. Yritänpä nyt kuitenkin jotakin yhteenvetoa -

Lääkeaaloe (Aloe vera)
Alkuperä: Koillis-Afrikka/Arabia
Kasvupaikka: Aurinkoinen, usein etelä-ikkuna, kestää parvekkeella myös syyskylmää
Kastelu: Kesällä kohtuullisesti, talvella niukasti
Lannoitus: Kesällä parin viikon välein kaktuslannoitteella
Muuta: mullaksi kaktusmultaa, uudelleenistutus vasta kun juuret täyttävät ruukun

Sarviaaloe (Gasteria carinata var. verrucosa)
Alkuperämaa: Kapmaa Etelä-Afrikassa
Kasvupaikka: Valoisa, mutta ei suora auringonpaiste, kestää parvekkeella myös syyskylmää
Kastelu: Kesällä kohtuullisesti, talvella niukasti; saa olla kostea, vaikkakaan ei märkä multa
Lannoitus: Huom! enintään kahdesti kesän kuluessa
Muuta: mullaksi kaktusmultaa, uudelleenistutus vasta kun juuret täyttävät ruukun

8 kommenttia:

 1. Vau! Mä en tiennytkään, että aaloe viihtyy purkissakin ja ihan huoneviherkasvina. Mulla on täällä kyllä aloevoiteita ties minkälaisia, mutta itse kasvista olen lukenut vain tietolehtisistä, jotka tulevat rasvatuubieni mukana :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kyllä vain :) ei muuta kun hankit vielä aloe vera:n pisteeks iin pääälle ;)Ja nimenomaan toi aloe vera ois noista se helpompi hoitoinenkin :)

   Poista
  2. hei muuten, ku oot ny lauantaina tulossa linnainmaalle ni siä prismassa myydään tällä hetkellä aloe veroja :-)) vielä oli eilen 6 kpl jäljellä ja sieltä ostin itse omani ;)

   Poista
 2. Mitä tuo kylmäkäsittely käytännössä tarkoittaa? Kuinka kauan ja minkälaisessa lämpötilassa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt en valitettavasti tiedä mistä olen tuon vaatimuksen kylmäkäsittelystä löytänyt. Koska kun asiaa tutkin, ilmeisesti ne voivat kukkia ilman sitäkin. Kylmää ne kuitenkin kestävät, alin lämpötila +5 astetta ja silloin ei suositella kasteltavan. Kylmäkäsittelyn pituudesta en löytänyt tietoa. Mutta käsittääkseni se on kasveilla yleensä vähintään muutaman kuukauden.

   Poista
 3. Satuin tässä lueskelmaan kaikenlaisista viherkasveista ynnä muista kukista. Minulla on aloe; ostin ikeasta semmosen rykelmän 12cm muoviruukussa jossa oli monta aloeta (6kk sitten). Sitten sukulaiseni tuli käymään ja kertoi minulle että aloen kun laittaa isompaan ruukkuun niin se kasvattaa isompia lehtiä ja kasvaa paremmin yksinään. Tein tämän niin minun aloeni on paksuuntunut ja alkanut taas lisääntyyn kahdesta emovarresta. Suosittelen sinullekkin isompaan ruukkuun vaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos tiedosta! Valitettavasti aloe verani kuoli tässä kesän aikana... mutta hyvä muistaa, jos ostan uuden jossain vaiheessa.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...