keskiviikko 4. heinäkuuta 2012

Helmieläinten väkertäminen

Taustaa

Aloitan helmieläinohjeideni läpikäymisen. Minulla on kansio, johon olen mielenkiintoisimmat ohjeet aikanaan tulostanut ja aikomuksenani on etsiä netistä ne uudelleen ja linkittää tänne. Ohjeet siis eivät ole omiani ellei toisin mainita. Uskomatonta mikä mielikuvitus ja taito ihmisillä voikaan olla, kun he suunnittelevat tällaisia miniatyyrejä! Viime aikoina en ole helmieläimiä juurikaan tehnyt, mutta aikomus olisi jossain vaiheessa tehdä kansioni jokainen helmieläin ainakin kerran. Suurin osa on vielä tekemättä.

Minua ei ole niin paljoa kiinnostanut muiden helmitöiden tekeminen kuin näiden helmieläinten. Jokusen helmikorun tai käsikorun voisin joskus ja olenkin joskus tehnyt, mutta eipä niitä tule paljoa käytettyä. Pidänhän minä koruista, varsinkin korvakoruista, mutta työn takia ei kauheasti voi koruja pitää, eikä varsinkaan näyttäviä koruja, joita minäkin mielelläni pitäisin, niin että siten ei tule käytettyä kaula- ja rannekoruja juuri koskaan. Onneksi sentään korvakoruja, mutta niissäkin aika huomaamattomia.

Innostuin helmieläimistä ammattikorkeakouluaikana, kun eräs luokkatoverini teki niitä innoissaan luokan peräpulpetissa. Hän oli jo keksinyt, että ohjeita löytyy parhaiten ranskankielisiltä sivuilta, joten minäkin opin nopeasti pari kätevää ranskankielistä sanaa, jolla aloin löytää ohjeita. Koskaan en ole siis ranskaa lukenutkaan. Linkit, joita jaan, ovat pääosin samoilta sivuilta, koska usein näillä sivuilla on useampien helmieläinten ohjeita. Joten hyvin pääsee yhtä linkkiä klikkaamalla varsinaiselle sivustolle, jossa voi alkaa itsekin surffailla ja katsella, että mitä kaikkea sieltä löytyy. Paljon enemmän, kuin mitä minä jaan, koska jaanhan vain itseäni kiinnostavat ohjeet. Onneksi helmieläinten ohjeet ovat pääosin kuvina, joten se ei haittaa, vaikkei kieltä ymmärtäisikään. Nuo muutamat sanat, joita ohjeissa jatkuvasti mainitaan, oppii kyllä pian ymmärtämään, että mitä ne tarkoittavat.

Tarvikkeet

Jotta eläin pysyy hyvin muodossa, tarvitaan ensinnäkin metallilankaa. Itse olen ostanut sitä lähinnä Tiimarista ja joskus Sinooperista. Helmet olen ostanut Sinooperista, mutta helmikauppoja on toki muitakin ja netistäkin löytyy vaikka mitä. Toistaiseksi en ole nettitarjontaan ainakaan vielä perehtynyt, koska olen pärjännyt Sinooperin helmillä ja toisaalta en ole kuitenkaan niin vannoutunut helmiharrastaja, että olisin jaksanut perehtyä kaikkeen mahdolliseen.

Ohjeiden lukeminen

Ohjetta luetaan ylhäältä alaspäin ja ensin tehdään vartalo, johon jälkeenpäin tehdään jalat, siivet ynnä muut ulokkeet. Ko. ulokkeiden metallilangat kannattaa kuitenkin lisätä vartaloon jo valmiiksi, koska niitä on hankala jälkeenpäin lisätä jo kiristettyyn ja kolmiulotteiseen työhön. Ulokkeiden paikat on ohjeissa kyllä selvästi merkitty.

Metallilankaa otetaan reilu pätkä; usein ohjeissa sanotaan kuinka pitkä tarvitaan, mutta jos ei sanota, niin sitä oppii kyllä arvioimaan kuinka pitkän pätkän tarvitsee. Kannattaa kuitenkin ottaa mieluummin liian pitkä pätkä kuin liian lyhyt, jottei huomaa kesken työn, että metallilanka loppuukin kesken.

Otetaanpa malliesimerkiksi tämä söpö mursu-ohje. Materiaaleissa luetellaan ensin minkä värisiä helmiä tarvitaan (perles --) ja sitten tarvittava metallilankapituus 1 m 40cm (fil de laiton). Tekstissä tarvikkeiden alapuolella mainitaan hetken matkan päässä, että eviä varten tarvitaan pari 25-30cm:n ja pyrstöä varten yksi 15-20cm:n pituinen pätkä metallilankaa.

Jotta työstä tulee kolmiulotteinen, joka toinen kerros taitetaan yläpuolelle ja joka toinen alapuolelle. Mursu-ohjeessa on käytetty selventäviä apuviivoja kertomaan tehdäänkö kolmi- vai kaksiulotteista työtä. Kun apuviivoja on kahden kerroksen välein, toinen kerros tehdään ylä- ja toinen alapuolelle (3D). Kun apuviivoja on joka kerroksen välein, tarkoittaa se ei-kolmiulotteista (2D) eli työstä tehdään silloin litteää, tasossa olevaa, tässä ohjeessa esimerkiksi pyrstö ja evien päät.

Kaikissa kerroksissa helmijonojen sisään tulee aina kaksi lankaa , paitsi ensimmäisessä, jolloin ensimmäiset helmet pujotetaan langan keskelle. Useimmissa töissä aloitetaan heti ylös-alas-kolmiulotteisuus, mutta tässä työssä kuono muotoillaan hieman eri tavalla (siitä kertoo se, että työssä on kolme kerrosta ennen ensimmäistä apuviivaa).

Kun ensimmäisen kerroksen 5 helmeä 
ovat langalla, pujotetaan molemmat langat 
seuraavien kahden helmen läpi.
Kiristettäessä muotoutuu rengas. 
Vinkki 1: Langat kannattaa taittaa aina kireäksi 
(tässä taitettu alas), ettei työ löysty.
Kuvassa seuraavat 2 helmeä kiristettyinä.
Ohjeen ensimmäisestä kahdesta kerroksesta muotoutuu rengas ja kolmas kerros asettuu luonnollisesti paikalleen renkaan viereen (kuva yllä), jolloin neljännen kerroksen (kuvat alla) on pakko asettua ylös, koska alaskaan se ei voisi asettua.

Seuraavat 7 helmeä pujotettuina (4. krs).
Ja kiristettyinä. Tästä jatkuu 3D:nä.
Torahampaat tehdään suoraan ohjeen mukaan (ei erillisinä 
ulokkeina).  Pujota 5 helmeä toiseen lankaan, käännä sama 
lanka takaisinpäin ja pujota sisään vasta toisesta helmestä 
katsoen. Vinkki 2: Pidä helmet kiristäessä lähellä kuonoa, 
jottei jää löysäksi.
Ja toinen puoli samalla lailla.
Pujotetaan kaulan 3 helmeä.
Seuraavaksi on silmä-kerros; tämähän alkaa jo näyttää 
naamalta.
Vinkki 3: Kerroksien saamisessa kireiksi. Työnnä helmijonot 
aina toisen langan loppuun ja taita ko. lanka pitämään 
helmiä kireässä. Vedä sitten vain toisesta langasta, mutta 
huomaa myötäillä sormella muotoutuvaa rengasta (sormi 
muotoutuvan renkaan välissä), ettei lanka jumiudu.
Tässä kuvassa olen jo edennyt lisäämään evien 
langat (15.krs) ohjeen mukaan.
Evien lankojen keskikohta tulee helmien 
kohtaan, taitetaan evälangat ulospäin ja 
vedetään päätylangoista (päälangat) 
kerros kireäksi.
Tässä kuvassa olen jatkanut työtä ja evien langat ovat 
jääneet odottamaan myöhempää käyttöä. 
Vinkki 4: Kerrokset saa kyllä sormellakin pyöreiksi, 
mutta apuna voi käyttää esimerkiksi kynää tai muuta 
pyöreää esinettä.
Olen päässyt vartalon loppuun. Alkaa pyrstö. Tässä olen 
lisäännyt kahden keskimmäisen helmen väliin jo lisälangan.
Toinen pyrstöevä muotoutuu.
Pyrstö on valmis ja tehty siis 2D:nä.
Tässä olen tehnyt jo evätkin.
Valmis mursu on kämmenellä tämän kokoinen.

4 kommenttia:

 1. Uuuh! Näyttää vaikealta ja siltä, ettei soveltuisi mun hermoille :D Teet kyllä todella hienoja eläimiä :)

  VastaaPoista
 2. :DD kiitos :) joo kyllä tää on aikamoista näperrystä :D niinkun itse asiassa myös amigurumien teko, kunhan saan aikaiseksi postata niistäkin.. mut itse asias tää on helpompaa kun miltä näyttää. Nää kuvat jotenkin tekee tästä vaikeamman oloisen :P

  VastaaPoista
 3. Onpa hyvä ohje. Suloinen lopputulos, olisi kiva kokeilla miten kauan mun lyhytjännitteisyys kestää. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos =) ei muuta kun kokeilemaan ;)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...