perjantai 13. heinäkuuta 2012

Arkijuoru

 ✿ Tradescantia albiflora
Alkuperä: Etelä-Amerikka

Juoru on minulla puhjennut nyt kukoistukseensa ja syynä on - mikäs muu kuin altakasteluruukku! Aiemmin nimittäin ongelmana juorussani oli lehtien reunojen (ja joskus myös koko lehden) ruskistuminen/kuivuminen ja kasvi näytti todella kärsivältä. Ajattelin, että ripsiäiset ovat vallanneet juoruni; ne ovat 1-2mm pituisia pikkuisia mustia ötököitä, jotka imevät lehdistä kasvinesteitä. Niitä nimittäin olikin kasvissani. Ne tunnistaa yleensä jo siitä, että lehtien alapinnoilla on mustia pieniä ulostekikkareita, vaikkei koko ötököistä näkyisi jälkeäkään. Uitin välillä juoruani saippuavedessä (siis roikkuvilta osin) ja sumutin muut osat saippuavedellä, mutta asiaan ei vain tullut muutosta (vesi kyllä olikin ruskeaa sen jälkeen).

Keväällä otin parhaimman näköiset pistokkaat juorustani (ja usko pois, niitä ei ollut montaa), pesin ne huolella, jotta ötökät häviävät, ja istutin uuteen ruukkuun, tällä kertaa altakasteluruukkuun. Ja voin sanoa, että tällä hetkellä kasvini on todella hyvinvoiva ja ripsiäisiäkään ei näy missään.


Paitsi että teidän juorun melkoiseksi vesijuopoksi, olen oppinut huomaamaan, milloin se tarvitsee vettä: lehdet muuttuvat harmaanvihreiksi normaalin kirkkaanvihreän sijasta. Juoru pitäisi siitä, että multa on koko ajan kostea, mutta koska itselläni tuppaa olemaan ongelmia säännöllisen kastelun muistamisen kanssa, se pääsee välillä kuivahtamaan. Mutta onneksi kasvi on sen verran iso ja tuuhea, että erotan heti, milloin väri lehdissä on vaihtunut ja pitäisi taas kastella. Nyt kylläkin tuntuu, että juoruni on aivan liian pienessä ruukussa. Täytynee ensi keväänä ostaa sille isompi altakasteluruukku. Juorut ovat nimittäin nimensä veroisesti kovia leviämään.

Hyvin kasteltu juoru
Juoru tarvitsee vettä. Huomaatko kuinka väritön se on 
yläpuolella olevaan kuvaan verrattuna?
Juoru voi myös kukkia. Minulla arkijuoru ei kylläkään ole kukkinut kertaakaan. Siihen tulee valkoiset kolmiterälehtiset kukat, josta tuleekin juorujen toinen nimi kolmiokukat.

Lyhyesti:
Kasvupaikka: Valoisa
Kastelu: Kesällä runsaasti, mullan olisi hyvä olla tasaisen kostea, ei kuitenkaan märkä.
Lannoitus: kesällä joka toinen viikko
Muuta: Pitkiä versoja voi typistää, jos ne vanhemmiten kaljuuntuvat tai sitten aloittaa kasvatuksen alusta pistokkailla. Kasvit pitävät myös sumutuksesta.

1 kommentti:

  1. Tämä kasvi on saatu elämään suljetussa lasipullossa
    jo yli 42 vuotta. Ilman kastelua tai lannoitusta.

    https://www.youtube.com/watch?v=VPog7W7J5ps

    ns. pullopuutarha.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...