maanantai 9. heinäkuuta 2012

Parvekekuulumisia 2012, osa 2

Nyt sitten on vuorossa heinäkuun katsaus parvekepuutarhaani. Kesäkuussa ei itse asiassa pahemmin kasvua tapahtunut, koska oli todella kylmää. Lähtökohdat voi palauttaa mieliin täältä. Heinäkuun ensimmäinen viikko eli viime viikko oli todella lämmin ja loppuviikkoa kohti vain parani. Olin mökillä torstaista sunnuntai-iltaan ja kasvua oli tullut valtavasti kun palasin.

Ko. mökkireissut ovat kastelun kannalta haastavia, koska yleensä menen mökille aurinkoisilla keleillä useaksi päiväksi. Tällöin on vaarana se, että kasvini kuivettuvat kovassa ilta-auringonpaisteessa. Parvekelaatikoiksi olen jo hankkinutkin altakastelulaatikoita - todella kätevää, täytyy taas hehkuttaa! Nyt kun parvekelaatikoissani on unikkoa ja hernettä, niin vettä on syytäkin olla runsaasti tarjolla. Ruukkuja varten olen tänä vuonna hankkinut kasteluautomaatteja - sattuivat olemaan lintuaiheisiakin, joten nehän täytyi ilman muuta ostaa jo senkin takia. Ostin niitä kolme; kaksi isompaa ja yhden pienemmän. Aiempina vuosina olen nimittäin todennut, että ne ovat auringonkukka, tomaatti ja elämänlanka, jotka vettä kuluttavat eniten. Ja nämä kun sattuvat olemaan kestosuosikkini..

Kasteluautomaatit Prismasta
Vesi kaadetaan kasteluautomaatin nokkaan. 
Pohja on savea, josta vettä hiljalleen tihkuu 
multaan. Kuvassa auringonkukka 16.6.2012.
Tomaatti oli 19.6.2012 vielä n.15cm korkea.

Alun perin olin laittanut pienen automaatin tomaatille, mutta koska tomaattien ruukku on muutenkin kovasti pieni niille, vaihdoin automaatin isompaan ennen lähtöä mökille. Auringonkukka sai tyytyä tällä kertaa pienempään. Mutta voih - ei riittänyt sekään, vaan palatessani tomaatti riiputteli lehtiään kovin surkean näköisenä - onneksi ei vielä sentään liikaa, joten sain sen nopeasti elvytettyä vesitulvalla.

Uusia kasvejakin on tullut taas hankittua - yllätys, yllätys. Alla olevassa kuvassa näkyy paitsi auringonkukka ja tomaatti, myös hankkimani kärsimyskukka, jonka olen laittanut samaan astiaan viiniköynnöksen taimen kanssa. Tarkoitukseni on saada nämä kasvit pysymään hengissä talven yli, koska ne ovat monivuotisia. Kärsimyskukkaa ostaessani kyselin myyjältä, että miten talvehdittaminen olisi mahdollista ruukussa ja hän suositteli ruukun vuoraamista styroksilla plus sitten täytyisi olla mahdollisimman iso ruukku, jotta siellä olisi paljon multaa, ettei kylmyys yllä keskelle asti (ei siis jäätyisi keskeltä). No työtä käskettyä. Töistä saan onneksi putkien stryrokskoteloita, joita sitten keräilin ennen lomalle jäämistäni. Harmi vain, että juuri silloin tietysti tuntui, ettei niitä meinannut saada mistään, kun kaikki stryrokskotelot olivat täynnä, mutta siirtelin putkia muovikoteloihin saadakseni omani. Jäi kylläkin vielä muutama uupumaan. Sopivan ruukun löytämisessäkin oli ongelmia. Piti olla tarpeeksi iso ja suht halpakin ja NELIÖ. Neliön mallista ISOA ruukkua oli sitten mahdottoman vaikea löytää, mutta vihdoin Prismaan ilestyi muutama iso neliön mallinen altakasteluruukku vain parinkympin hintaan ja sellainenhan sitten tuli ostettua. Altakastelumahdollisuutta en kylläkään tässä ruukussa nyt sitten käytä, koska kaikki tila on saatava käyttöön pohjaa myöten. Vuorasin pohjan ja reunat stryrokslaatoilla ja parin uupuvan stryrokslaatan tilalle laitoin muovipussien sisään sopivan paksuiset kirjat. Kunhan menen takaisin töihin, hankin puuttuvat osat ja vaihdan kirjat niihin. Kirjat asettelin siis reunalle (ei sentään pohjalle, heh), josta ne on helppo vaihtaa.

Auringonkukka, kärsimyskukka + viiniköynnös, tomaatti 
5.7.2012. Kissani koko antaa osviittaa kasvien koosta. 
Nyt tomaatti ja auringonkukka ovat 54cm korkeita.
Viiniköynnös Jubileinaja Novgoroda 
lähikuvassa

Kärsimyskukan hankin Kukkarista Tampereen golf-kentän läheltä. Aikomuksena oli ostaa sieltä tuo viiniköynnös, mutta siellä ei viiniköynnöksiä enää ollut (ostettu tietysti heti ensimmäisinä), joten ostin kärsimyskukan. Satuinpa sitten käymään huuto.netin sivuilla muilla kukka-asioilla ja tuli mieleen, että myytäisiköhän siellä viiniköynnöksiä ja myytiinhän siellä. Huolellisesti pakattu viiniköynnös saapui siis viime viikolla postissa.

Elämänlankani ei ole saanut vielä tuulta 
siipien alle - kovasti on vielä pieni. No, 
sentään versot ovat löytäneet jo tukikepin.
Vallan innoissani olen avomaankurkustani, 
joka kasvaa näin hyvin!
Salaatin olen siirtänyt altakasteluruukkuun 
(tarvitsee paljon vettä) ja sekin kasvaa näin 
hyvin.
Lilja on puhjennut kukkaan
Samaa ei voi sanoa juurella kasvavista 
freesioista - lilja on luultavasti vienyt kaiken 
energian niiltä, kun eivät jaksa alkaa kukkia...

Ihmettelen muutenkin, että liljassa oli alunperin neljä nuppua, mutta vain kaksi niistä kasvoi isoksi ja aukesi. Syynä ei voi olla tällä kertaa kastelun puute, joten jäljelle taitaa jäädä ahtaus..

Entä miten voivat herne? Unikko? Mansikat? Katsotaanpa...

Alussa...
...ja nyt. Herne vasemmalla. Unikot pursuilevat keskellä 
molemmista laatikoista. Punapellava on tuossa myöskin, 
muttei uuri erotu unikoista. Erottuu paremmin, 
kunhan alkaa kukkia.
Ja oikean laatikon toisessa päässä kasvavat mansikat 
hyvää vauhtia.
Herne on jo kukassa.
Kesäkuussa olen hankkinut myös 
mukulabegonian...
...muratin...
...rautayrttejä...
...ja petunioita.

Rautayrttejä on vaivannut heti alusta alkaen kirva-armeija ja minulla on ollut täysi työ niiden hävittämisessä. Siihen olen käyttänyt 3% mäntysuopaliuosta (3 rkl mäntysuopaa + litra vettä). Pidin purkkia poikittain ja sumutin varsiin liuosta, jotta sitä ei valuisi multaan ainakaan paljoa. Yritin välttää myös kukkia.

Lopuksi piristyksenä aina niin kaunis 
verenpisara.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...