lauantai 5. tammikuuta 2013

Kasvit (ja emäntä) talviunilla

Hei ja hyvää tätä vuotta itse kullekin säädylle!

Vuosi on alkanut aika loskaisissa merkeissä. Joulukuussa lunta pyrytti kuin viimeistä päivää ja pakkastakin oli kiitettävästi, mutta nyt tuli nähtävästi stoppi; lämpötila pysyy hädin tuskin miinuksen puolella. Loskakeliinhän minulla ei ole sopivia kenkiä... On vain kumisaappaat, nahkakenkiä ja tekonahkakenkiä. Kumisaappaat talviseen loskakeliin -öh... entäs nahkakengät.. kestävät, mutta kärsivät kuitenkin... tekonahkakengät... märässä tulee heti reikiä, joista vesi tulee sisäpuolelle.. Aina olisi siis jotakin hankittavaa...

Talon sisälläkin ollaan kasvinäkökulmasta stopissa. Vuoden pimein aika ja sen kyllä huomaa. Suurin osa kasveistani on aivan kauheassa kunnossa. Uusimpien, viime kesänä hankittujen kasvien puolesta pelkän eniten, koska niiden alut ovat kovin pieniä. Kasvilamppuakaan en ole vielä hankkinut, vaikka mielen perukoilla se jatkuvasti onkin.. Näin talvella olen myös unohtanut kastella pahimpia juoppoja tarpeeksi usein (kasteluväli saattaa olla pahimmillaan parikin viikkoa) ja niinpä esimerkiksi juoruni on aivan järkyttävässä kunnossa. Suurin osa sen lehdistä on kuihtunut ja jäljellä olevat lehdetkään eivät juuri paremmilta näytä. Ja tietenkin juoruni on täynnä vanhoja ystäviäni ripsiäisiä, jotka pääsevät valloilleen juuri huonosta kastelusta johtuen... Ripsiäisarmeijasta on pieniä joukko-osastoja myös posliinikukissa... Pienet ystäväni eivät kumma kyllä ole iskeneet vieressä kasvavaan kissukseeni, mutta se on muuten vain tiputtanut melkein kaikki lehtensä, varmaankin liiallisesta pimeydestä ja alla hohkaavasta patterista johtuen. Se on nyt eri paikalla kuin viime vuonna, en muista että se olisi viime vuonna tiputtanut näin pahasti kaikkia lehtiään.

Murattiin on kuivassa huoneilmassa ilmestynyt mitäs muita kuin vihannespunkkeja... en ole suihkuttanut murattiani vedellä, joka olisi pitänyt punkit poissa. Viikko sitten suihkutin kasvin mäntysuopaliuoksella, mutta eipä tuo kauaa auta, jos en saa aikaiseksi suihkuttaa usein. Kasvi vain on niin iso ja hankalasti otettava, että laskuus iskee auttamatta.

Keittiön pöydälle, valvovan silmän alle, ovat joutuneet enkelinsiipi, sun gold- ja cupreata kuparilehdet ja tuoksulehtikaktus (kaikki viimekesäisiä hankintoja). Kaikki ovat melkein kuihtumassa pystyyn. Eniten minua harmittaisi tuoksulehtikaktuksen kuoleminen.

Pelkään myös posliinikukkieni puolesta. Tämähän on uusin kasvikiinnostukseni kohde. Kahdelle posliinikukalle sain sanoa jo hyvästit. Ongelmallista on se, ettei niitä saisi kastella missään tapauksessa liikaa ja sen takia niitä pitäisi vahtia koko ajan, että koska lisäisi taas vettä, mutta kun olen nyt repsahtanut talvihorrokseen kastelun suhteen niin sitähän niittää mitä kylvää. Viime syksynä muutamaan posliinikukkaan tuli uusia lehtiäkin, mutta sain sanoa näille uusille lehdillekin hyvästit melko pian pimeän tultua. Onneksi sentään vanhat, jämäkät lehdet kertovat vielä minulle, että kasvi ei sentään ole ihan vielä kuollut.

Parhaimmillaan minulla oli kuusi orkideaa. No, jäljellä on enää kaksi ja niidenkin selviytyminen on erittäin epätodennäköistä. Hmph...

Ainoa, joka on nyt aloittanut uuden kauden elämässään, on aina kiitollinen kohtalonköynnökseni. Sillä oli hiljaiseloa loka-marraskuu, mutta jo nyt se pukkailee innolla uusia lehtiä. Tänä vuonna ei ole odotettavissa kukkia, koska se unohti tiputtaa kaikki lehtensä (suurimman osan kyllä). Viime vuonnahan se kiltisti tiputti kaikki lehtensä ja jäljellä oli vain ranka, jonka takia se kukkikin ihanasti (voit palata muisteloon tästä linkistä). Höppänä ei ole tänä vuonna ihan virkkuna..

Ikeasta viime vuonna hankittu kasviteline. Luulin ostaneeni valkoisen, mutta yllätys 
oli suuri, kun paketista ilmestyikin harmaa. Totuttelun jälkeen olen ollut
"väärään" väriin oikeastaan tyytyväisempi.

6 kommenttia:

 1. "kiva" kuulla, että viherpeukalollakin on talvella vaikeuksia. Täällä tekee kuolemaa syksyllä saamani Kiinanruusu. Yhden pitkään elossa pitämäni palmun sain tapettua :( Se sinulta hakemani kasvi (en enää muista nimeä) nauttii olostaan ja on kasvanut ihan hirveästi! Jee! Ja myös tikapuukasvi sen kaverina on elämänsä kunnossa, tuplajee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. köh, köh, no kovastihan mä hehkutan viherpaukalouttani, mutta välillä täytyy palata maan pinnalle :D

   Hihi, mä tiesin, että apostolinmiekkaa ei niin vaan tapeta ja siks uskalsin suositella :D joo mä oon jo luovuttanu kiinanruusun suhteen, se ei oo koskaan pysyny mulla hengissä. Soilikin ja orkideoiden kasvatuskin jäänee tähän.. parasta keskittyä niihin jotka viihtyy :)

   Poista
 2. Ihana taustaväri tässä blogissa! Nyt kyllä hävettää, kun en ole aikaisemmin tajunnut, että kirjotat aktiivisesti blogia! Innostuin harrastuksesta itsekin (olen jo pitkään pohtinut blogin avaamista). Loppujen lopuksi päädyin - kuten sinäkin - kahden blogin luontiin. Aiheita vain on liikaa yhteen...

  Eksyin aiheesta. Tarkoitukseni oli tulla kommentoimaan tuota Ikeasta ostettua hyllyä. Ostin samanlaisen, mutta pidän sitä vessassa. Se on yllättävän miellyttävä, vaikka onkin teräksinen ja tumma. Jos saisin kasvit elämään yhtä kukoistavasti kuin sinä, haluaisin tehdä parvekkeelleni tuollaisen hyllykön. Mutta... Ehkä ei. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaahas, täytyypä heti ilmiintyä lukijaksesi :D no juu, en aina ole edes linkittänyt facebookiin kirjoittamisiani, niin eipä ihme jos ei ole tullut huomattua.

   Tarkoitus on jossain vaiheessa panostaa paremmin blogini taustaan, mutta vielä ei ole sellainen inspiraatio iskenyt, joten väliaikainen bloggerin valmistausta saapi kelvata :)

   Poista
 3. Onpa sinulla hienoja syitä juorun pahoinvointiin, kun minä olen kuullut ja omaksunut kuulemani, että kun juoruaa paljon, niin juoru voi hyvin. Oletkos unohtanut juoruilla? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. no kieltämättä se juoruilu on voinu jäädä vähemmälle talven pimeydessä ja neljän seinän sisässä :) kevättä kohti uudet tuulet!

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...