tiistai 16. huhtikuuta 2013

Ihanat lehtikaktukset

*.:。✿*゚゚・✿.。.:* *.:。✿*゚゚・✿.。.:**.:。✿*゚゚・✿.。.:**.:。✿*゚゚・✿.。.:**.:。✿*゚゚・✿.。.:**.:。✿*゚゚・

No niin, nyt voinkin sitten keskittyä esittelemään omat lehtikaktukseni, kun kerran lajinmääritys on kertakaikkiaan väännetty jo rautalangasta tässä edellisessä postauksessani

Minulla on tällä hetkellä kuusi (6) lehtikaktusta. Joulukaktus, marraskuunkaktus, pääsiäiskaktus, neidonhovikaktus, hovipojankaktus ja tuoksulehtikaktus. Joulu-, marraskuun- ja neidonhovikaktuksen hankin noin kuusi vuotta sitten. Muut lehtikaktukset olen hankkinut noin vuosi sitten.

Joulukaktus on kasvanut nopeasti mahtaviin mittoihin. Marraskuunkaktukset on jalostettu kasvamaan hitaammin ja senpä takia se onkin kolmasosan pienempi, vaikka on yhtä vanha.

Joulu- ja marraskuunkaktukseni olivat neljä vuotta 
sitten vielä saman kokoisia.
Joulukaktus nyt.
Marraskuunkaktus nyt.

Joulukaktukseni on tästä katraasta kiitollisin kukkija. Viime marraskuussa se ihastutti minua valtavalla määrällä ihania vaaleanpunaisia kukkasia.


Kuin linnut liitämässä taivaalla...

Ihmeellisin yllätys olivat kolme pinkkiä kukkaa, jotka ilmaantuivat yhden lehtihaarakkeen lehtien päihin. Olin tietenkin aivan ihastuksissani ja olenkin miettinyt, että mistä onkaan ollut kysymys. Väliaikainen mutaatio vai kenties alkuperäisemmän värin ilmaantuminen hybridiin..? Luonnon alkuperäiset kasvit kun ovat olleet kaikki kirkkaan punakukkaisia. Merkitsin ko. lehtihaarakkeen  tietysti punaisella langalla, jotta näen seuraavalla kerralla, että toistuuko vastaava ihme ja myös sen takia, jos joskus sattuisin ottamaan kasvista pistokkaan, niin saisinpa erivärisiä kukkia tekevän kasvin saman tien!

Pinkki väri erottuu muista.

Marraskuunkaktukseen ja pääsiäiskaktukseen tulee melkolailla samansävyiset karmiininpunaiset kukat, vaikka kukat muuten ovatkin niin erilaiset.

Kukintaa viime kuulta (maaliskuu).
Pääsiäiskaktus
Harmikseni Neidonhovikaktukseni ei ole vielä 
kertaakaan kukkinut.

Hovipojan kaktuksen pistokkaalleni kävi talven aikana köpelösti. Pieni lehdenalkuni otti ja mädäntyi. Jäljelle jäi vain tynkä mullan päälle, josta pukkaa nyt uutta alkua. Toiveet ovat korkealla, vaan tynkä on kyllä säälittävän pieni... Tuoksulehtikaktuksen pistokkaani on myös saanut aikaiseksi pienen lehden alun pistokkaan reunaan. Aika hankalaa tämä kasvien alkutaival...

*.:。✿*゚゚・✿.。.:* *.:。✿*゚゚・✿.。.:**.:。✿*゚゚・✿.。.:**.:。✿*゚゚・✿.。.:**.:。✿*゚゚・✿.。.:**.:。✿*゚゚・

Pientä priiffausta kasvatuksesta:

Lehtikaktukset tarvitsevat kylmän kauden (tai lepokauden) kukkiakseen. Joulu- ja marraskuunkaktukseni alkavatkin yleensä heti pukata nuppuja, kun tuon ne parvekkeelta sisälle myöhään syksyllä. Kukkiessa kasveja ei saisi pahemmin liikutella, koska kasvi ottaa siitä helposti nokkiinsa ja tiputtaa nuput. Myös kastelun kanssa saa olla varovainen kukinta-aikana; ei liikakastelua, mutta kuitenkin täytyisi kastella hiukan.

Kasvikirjojen mukaan lehtikaktukset viihtyvät runsaassa hajavalossa. Kesäisin ne kannattaa viedä pihalle, jos mahdollista. Varret tulevat todella hyvinvoiviksi. Lehtikaktukset kestävät hiukan kuivuutta, mutta mieluummin multa saisi olla hiukan kostea, ei liian märkäkään. Itse kastelen n. kerran viikossa kesät talvet ja välillä kasvit ehtivät myös kunnolla kuivua, koska saatan unohtaa kastella. Lannoitin aiemmin kesäisin yhtä usein kuin muitakin kasvejani, mutta kun minulle selvisi, että korkkiutumat varsissa johtuivat liikalannoituksesta, aloin lannoittaa vain erittäin harvoin, ehkä pari kertaa kesässä.


*.:。✿*゚゚・✿.。.:* *.:。✿*゚゚・✿.。.:**.:。✿*゚゚・✿.。.:**.:。✿*゚゚・✿.。.:**.:。✿*゚゚・✿.。.:**.:。✿*゚゚・

8 kommenttia:

 1. Kiva kun laitoit kuvia ja kokemuksia lehtiksistäsi. Mulla onsitten ilmeisesti tuo Hovineito, ei ole kukkinut vielä mutta kuulemma tekee pinkkejä kukkia. Ja loistava tuo tunnistusosio!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos :) juu munkaan neidonhovikaktus ei ole kukkinut.. sitten jos tämä ihme joskus tapahtuu niin postaan kyllä heti siitä tiedotteen :D

   Poista
 2. Hei!
  Löysin nämä sivut ja ihastuin nähdessäni tuon helluntaikaktuksen. Olisitko halukas myymään siitä pienen pistokkaan. Minulla oli tuo kasvi kauan sitten, mutta se otti ja kuoli. En ole onnistunut löytämään sitä uudelleen .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. öh, helluntaikaktustahan minulla ei kylläkään ole, kuten postauksestakin näkyy, tarkoititkohan pääsiäiskaktusta vai mitä?

   Poista
 3. Sori, se olikin tuossa tunnuistamisosiossa tämä haaveilemani Helluntaikaktus. Haltioiduin niin, kun näin sen kuvan, etten tarpeeksi huolella lukenut tekstejäsi.
  No, toivon edelleen löytäväni kyseisen kasvin. toivotan ihania kesäpäiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. juu sen kuvan olin vain netistä napannut siihen tunnistusosioon. Ja kieltämättä sellaisen minäkin voisin hankkia jos joskus löytyy :D kesäpäiviä!

   Poista
 4. Heippa
  Ostaisin lehtikaktuksen alkuja tuoksulehteä, hovipojan, kalanruoto ym

  Kevätterkuin
  Kari Lamminen
  karilamminen@luukku.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valitettavasti minulla ei ole enää lehtikaktuksia. Ottivat ja kuolivat uudessa asunnossani enkä ole uusia hankkinut. Jatkan muiden kasvieni parissa. Hyvää kevään jatkoa sinulle :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...