sunnuntai 25. elokuuta 2013

Eroon ripsiäisistä

Melkoinen homma ja nyt se on ohi... kaikki kasvit suihkutettu ja/tai käsitelty mäntysuopaliuoksella. Ripsiäiset vaivaavat. Niistä on aika hankala päästä eroon. Tässä lyhyt selostus kasvikirjastani.

Ripsiäiset (Thysanoptera)
Tunnistaminen Millin mittaisia, nopealiikkeisiä hyönteisiä. Aikuiset liikkuvat lentämällä kasvista toiseen. Ne ovat monesti mustia, toukat sen sijaan kellanvaaleita. Syödyiltä lehdiltä löytyy mustia kakkakikkareita.
Vauriot Rispiäiset imevät nesteitä kasvisoluista. Solut täyttyvät ilmalla ja muuttuvat hopeanhohtoisiksi. Lehdet ja joskus kukatkin muuttuvat vaaleaviiruisiksi.
Ehkäisy ja torjunta Sumuta kasveja saippualiuoksella tai ota käyttöön jokin torjuntakemikaali. Kasvihuoneissa käytetään torjuntaan ripsiäispetopunkkeja.

Aikuinen ripsiäinen.
Ripsiäistuhoja
Juurikin tyypillisen näköinen ripsiäisen syömä lehti. 
Mustat pilkut ovat kakkakikkareita. Hopeat osat ovat syötyjä.
päivitys 19.7.2014
Eipä ole enää ollut ripsiäisiä!

5 kommenttia:

 1. En tiedä, lenteleekö mun kasveissa näitä vai pikkukärpäsiä, mutta sama käsittely kaiketi toimii molempiin - vai?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. todennäköisesti ne on tavallisia kukkakärpäsiä, koska ripsiäiset on niin pieniä että en ainakaan itse ole nähnyt niiden lentävän. Kukkakärpäset ei syö lehtiä,joten mäntysuopakäsittelyllä niistä ei eroon pääse. Ne lisäntyy märässä mullassa eli paras keino päästä niistä eroon on antaa mullan kuivua kunnolla kasteluiden välillä. Kokemukseni mukaan niistä pääsee eroon aika helposti :)

   Poista
  2. Okei, kiitos neuvoista. :)

   Hmmm, innokkaana kuitenkin ehdin jo levitellä mäntysuovat ruukkuihin ja lehdille! :D Ainakin tuholaiset kuolee, jos niitä sattuu olemaan. (Toivottavasti kasvit ei kamalasti kärsi turhaan.)

   Kuivakausi alkakoon tässä huushollissa siis!

   Poista
  3. Alatko muuten jo uskoa, että olen hieman liian kärsimätön/kokematon kasvien suhteen? :) En kuitenkaan jaksa stressata niiden hoidon puolesta hirveästi, joten nautin kasveista niin kauan, kun ne säilyvät ja ostan uudet sitten, kun ne kuolevat.

   Poista
  4. :D mä jaksan ehkä pitkäjänteisesti hoitaa kasvejani, mutta sä taas saat aikaiseksi kaikkea muuta! :D kyllä se siitä :D mutta ah, se juuri palkitsee kun saa ne, ei vain pysymään hengissä, vaan viihtymään :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...