torstai 28. elokuuta 2014

Lampunvarjostin

Minulla on jo monta vuotta ollut suunnitelmissa tehdä erääseen kattolamppuuni varjostin, koska en siinä olevasta kuvusta ole pitänyt. Niinpä lamppua varten ostettu kangas ja virkkaamani simpukkanauha ovat olleet odottamassa kaapissa motivaatiota, joka omaksikin yllätyksekseni astui kuvaan vihdoin.

Mittasin lampun kehän ja korkeuden ja leikkasin suorakaiteen muotoisen kankaan saumanvaroineen. Sitten vain ompelukoneella kangas lieriöksi ja saumat siisteiksi. Suunnitelmissa oli rypyttää yläosa, joka laskeutuu kauniisti kaartiona alaspäin ja alareunassa tulisi olemaan virkkaamani simpukkanauha.

Ala-asteella olimme tehneet jonkin huopapalan reunaan käsin pykäpistoja ja tämä yksinkertainen pisto tuli mieleeni, kun mietin millä tavoin virkatun nauhan saisin kiinnitettyä siististi kankaaseen. No, en edes muistanut että mikä kyseisen piston nimi oli, vaan googletin käsintehtäviä pistoja netistä, jospa sattuisin siten löytämään sen ja löytyihän se. Täältä.

Virkkaamani simpukkanauha osoittautui jäävän hieman vajaaksi, joten piti ruveta laskemaan silmukoita ja katsomaan että mitä sitä olikaan oikein tullut tehtyä, koska ohjetta minulla ei enää ollut, jotta saisin nauhaa pidennettyä. Tätä kaunista simpukkanauhaa tein nimittäin joskus aikoinaan mökillä mummin lehdestä suoraan. Niin että tulipahan sitten tehtyä siitä itselle ohjeet, jotka nyt jaan teidänkin iloksenne :)


Mietin miten rypytys olisi tehtävä. Päädyin tekemään yläreunaan napinläpiä, joista pujottelisin nauhan ja saisin siten aikaan kiristäessä rypytyksen. Mutta vaikka kuinka olin tämän asian muka paperilla suunnitellut, niin kuinka ollakaan, kun olin napinlävet tehnyt, huomasin että jotta molemmat nauhat tulisivat samalle puolelle kangasta, olisi pitänyt tehdä yksi napinläpi lisää. Great. Mitäs nyt. Kaikki napinlävet olivat tasan tarkkaan saman pituuden päässä toisistaan. Enhän voinut tehdä yhtä niiden väliin, koska rypytys ei olisi silloin tasainen. Päädyin tekemään sitten yhden napinläven lisää yhden napinläven päälle.

Sitten pujottelin nauhan napinläpien läpi ja sovitin varjostinta lamppuun. Ei hyvä. Ei ollenkaan. Aivan kamala rypytys. Mikäpä neuvoksi. Kangas pitäisi saada jotenkin hienosti laskostuettua ylhäältä, jotta se laskeutuisi hyvin alas. Ja aikani kangasta näpelöityäni keksin laskostaa napinläpien välit ulkopuolelle, niin että napinlävet jäisivät sisäpuolelle. Ja melkoisesti tähän menikin nuppineuloja. Kun olin laskokset tehnyt, huomasin ettei pieni ympyrä mahtunut ompelukoneeseeni. Ei sitten auttanut muu kuin ommella käsin. Ja niin minä tein. Parin millin pituisia pistoja kankaasta läpi ees taas. Napinläpien ylä- ja alapuolille oma kierroksensa. Melkoinen homma mutta ei onneksi enempää kuin korkeintaan pari tuntia. Sitten pujottelin nauhan taas napinläpien läpi ja laitoin varjostimen lamppuun ja oih, kuinka hyvältä se näyttikään niin että ilostuin kovasti :)
Kaunis simpukkareunus on kiinnitetty pykäpistoilla kankaaseen.
Käsinommeltuja pistoja - olen aikas ylpeä tästä jäljestä :)
Rypytys laskostuu kivasti.
Piiloon jäänyt lampunvarjostin.

4 kommenttia:

  1. Mäki oon tehnyt tota mummilta opittua reunavirkkausta! :D Mullakin on tarkotus tehdä siitä blogijuttu sitten joskus, kun saan kaikki muutkin miljoona juttua julkastua. :'D Periaate käy tuosta kuvasta hyvin selväksi, mutta olisihan tuo yksi kerros kannattanut piirtää kokonaan. Nyt jotakuta saattaa mietityttää, virkataanko pylväitä jokaiseen ketjusilmukkaan vai jätetäänkö kolme viimeistä ilman pylväsryhmiä jne. Mutta hieno, selkeä kuva.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. aa.. no kun se olis tullut hieman liian tiiviiksi se kuva :D mutta tarkoitus on toki se, että joka ketjusilmukkaan tulee 3 pylvästä. Mut thankjuu :))

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...