keskiviikko 22. huhtikuuta 2015

Kukkapenkin valmistus ja kukintaa 2014

Koska en viime vuonna tehnyt postausta pihatoimistani ollenkaan, teen sen nyt takautuvasti. Ostaessani asunnon siinä oleva piha oli jätettynä aika lailla omaan nojaansa. Kesäkuvaa minulla ei siitä enää olekaan, mutta tästä talvisesta kuvasta näkyy, että piha oli paljon varjoisampi kuin nyt.

Piha alunperin.
Piha nykyisellään.

Pihassani kasvaa syreenejä ja vaahteroita. Sahasin suurimman osan vanhoista paksuista syreeneistä poikki, mutta osan korkeista oksista jätin paikoilleen, koska ne varjostavat hyvin etelään päin olevaa pihaa. Lisäksi pihassani oli alunperin ruma vanha kataja keskellä pihaa, jonka isäni kävi sitten kaatamassa ja vei pois. Nyt olisi vielä kaivettavana kanto maasta.

Tuossa talvikuvassa näkyy lisäksi pihan takana oleva yhtiön orapihlaja-aita, jota kukaan ei ole hoitanut ja se on 3-4 metriä korkea ja erittäin ränsistynyt, sisältäen kokonaisia kuolleita runkoja, jotka painavat eläviä oksia tielle päin. Ehdin käyttää oman käden oikeutta ja lyhentää orapihlaja-aitaa oman tonttini leveydeltä noin metrin korkuiseksi, minkä jälkeen sain tietää, että sitä en olisi saanutkaan tehdä. Mutta onnekseni olin sen jo ehtinyt lyhentää :)

Viime vuonna sain aikaiseksi tehtyä pienen rivitalon pihani vasemman puolen, jonka olin ajatellut varata kukille. Kaivoin maasta uppeluksissa olleet kuusi kiviharkkoa ylös, joista neljää käytin kukkapenkkini tekemiseen. Toiset kaksi jätin pihan vasenta puolta varten, johon tulisin tekemään hyötykasvipuolen. Olin juuri saanut tietäväisemmiltä puutarhureilta vinkin, jolla tein uuden kukkapenkkini: Laitoin vain maan päälle sanomalehtiä, jotka kastelin vedellä ja sen jälkeen kippasin päälle ostamaani uutta multaa. Alla olevat mahdolliset rikkakasvit tai ruoho eivät jaksa pukata sanomalehden läpi ylöspäin ja taas päällä kasvavat kasvit jaksavat pukata sanomalehden läpi alaspäin.


Kukkapenkkiin ostin Lidlistä sekamukulapakkauksen, jossa kaikki oli valkoista; kolme liljamukulaa, yksitoista vuokkomukulaa, viisi freesiamukulaa, kymmenen gladiolusmukulaa ja yksi daalian juurakko. Lisäksi ostin jostakin puutarhamyymälästä valkoisen ryhmäruusun. Olin juuri intoutunut valkoisesta väristä. Ruusun ohjeeksi annettiin, että se piti kaivaa niin syvään, että kasvupiste on 10cm mullan pinnan alapuolella. Lisäksi laitoin kukkapenkkiin perinteiseen tapaan rakastamiani tavallisia punaisia unikoita ja oransseja kalifornian tuliunikoita. Tuttavalta sain lisäksi pienet taimet kovasti leviävää maanpetiekasvia, pikkutalviota, ja ihanaa nukkapähkämöä. Jostakin tien penkasta kävin hakemassa lisäksi ihania keltaisia tarha-alpeja juurineen. Kukkapenkkini kasvoi jostain syystä myös mansikantaimia, joten annoin niiden olla siellä joukossa.

Kukkapenkki kesän alussa.
Daalia 'My Love II'
Kruunuvuokko 'The Bride'
Ryhmäruusu 'Schneewittchen'
Lilja 'Kingdom'
Lisäksi ostin kukkapenkin viereen kauniin 
Gentinatsalean 'Aamurusko'
Ikävä kyllä en tiennyt, että daalian juurakko olisi pitänyt ottaa talveksi pois maasta ja sepä olikin sitten mädäntynyt tänä keväänä. Pihan jostakin nurkasta löysin lisäksi ränsistyneen pensashanhikin, jonka leikkasin lyhyeksi ja istutin Gentinatsalean viereen. Nyt sekin on jo lähtenyt voimakkaaseen uuteen kasvuun.

Pensashanhikki

2 kommenttia:

  1. Varmasti tulee nätti penkki. Minä ostin Lidlistä ruusuja. Saa nähdä, miten niiden käy...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin minäkin muuten ostin! :) se on nyt kanssa jo maassa. Lisää valkoisia ruusuja :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...