keskiviikko 16. syyskuuta 2015

Kultaköynnös

Epipremnum pinnatum
Alkuperämaa: Tyynenmeren trooppiset Salomo-saaret


Luonnossa kultaköynnöksen lehdet voivat olla jopa puolimetrisiä ja liuskottuneita. Huonekasvina lehdet jäävät varsin pieniksi tähän verrattuna, mutta pituutta versoille saattaa tulla kuitenkin jopa neljä metriä. Kasvia voi pitää amppelissa roukkuvana tai hankkia tuen; jotkut ovat jopa ohjailleet kasvin kiemurtelemaan pitkin seiniä. Kasvi alkaa helposti haaroa useampia versoja, jos se katkaistaan. Huonekasvina kultaköynnös ei kuki.

Kultaköynnöksen sanotaan olevan helppo huonekasvi, mutta itse en ole aiemmin saanut sitä pysymään hengissä. Viime kesänä sain serkultani hänen umpinaisessa amppelissaan olevan kultaköynnöksensä ja siinä se onkin sitten pysynyt hengissä ja kasvanut iloisesti. Kastelinko sitä ennen liikaa? Nyt olen kastellut kerran viikossa kohtalaisesti, varsinkin kun olen miettinyt, että amppeli on umpinainen eikä ylimääräinen vesi näin ollen pääse poistumaan pohjarei'istä. Kasvi on myöskin suhteellisen varjoisassa paikassa verrattuna edelliseen; se roikkuu keittiön katon keskellä ja saa näin ollen vain heijasteita valosta. Pidinkö sitä ennen liian aurinkoisessa?

Kultaköynnös istutetaan uudelleen vain tarpeen vaatiessa ja ruukun pohja suositellaan sala-ojittamaan hyvin, sillä juuret ovat arkoja jatkuvalle märkyydelle. Kultaköynnöstä voi lisätä helposti pistokkaista. Pistokkaassa ei välttämättä tarvitse olla yhtään lehtiä.

Lajikkeita:
'Aureus' tai 'Aureum': yleisin, kullankeltaviiruinen kultaköynnös
'Neon': kelta/vaaleanvihreälehtinen lajike, ilman viiruja
'Marble Queen': vahvan valkokirjavalehtinen lajike
Myös täysin vihreälehtistä lajiketta kasvatetaan yleisesti.

Lyhyesti:
Kasvupaikka: lämmin ja puolivarjoisa, ei suora auringonvalo
Kastelu: kohtalaisesti, varotaan liikaa märkyyttä
Lannoitus: kerran kuussa kautta vuoden
Muuta: pitää sumuttamisesta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...