sunnuntai 20. syyskuuta 2015

Muratti

Hedera helix
Alkuperä: Eurooppa Etelä-Ruotsista alaspäin


Myös muratti kuuluu rakastamiini kasveihin, joita en vain ole saanut pysymään hengissä aikaisemmin. Usein lehdet ovat vain ruskistuneet ja kuihtuneet pois. Viime kesänä hankin ihanan isolehtisen muratin, jonka olen nyt saanut pysymään hengissä talven yli. Muratti kasvattaa alustaan tarttuvia kiipimäjuuria, mutta ruukussa ne eivät kehity erityisen hyvin. Muratin voi antaa kasvaa vapaana amppelissa tai kiertää kehikkoon. Vuosien mittaan muratin varret puutuvat. Muratteja löytyy monenmuotoisia, -kokoisia ja -värisiä.

Murattia on helppo lisätä latvapistokkaista tai varrenpalasista. Leikkaaminen edistää muratin haaromista, muttei välttämättä ole tarpeen. Muratti ei kuki huoneistoissa, koska siellä se ei koskaan kasvata aikuisvaiheen varsia, jotka kukkia tekisivät. Ulkona näin sen sijaan saattaa käydä. Talvella murattia voi pitää hieman viileämmässä, noin 10-15C:ssa.

Lyhyesti:
Kasvupaikka: suhteellisen viileä puolivarjo, aurinko polttaa herkästi lehdet
Kastelu: keväästä syksyyn runsaasti, pidä multa kosteana, mutta ei märkänä; kuivana käperryttää ja varistaa lehtiään, samoin liian märkänä
Lannoitus: joka toinen viikko
Muuta: kuiva huoneilma on murattien tuho - sumuta kasvia ahkerasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...